Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Margreet Parlevliet: “Fascinerend dat we als kerk een eigen rechtsgebied hebben”

Margreet Parlevliet (28) is helemaal thuis in de kerkorde van de Protestantse Kerk. Als jurist kent ze alle wetten en regels van de kerk. “Ik voel me geroepen om een passend antwoord te vinden op juridische vragen van lokale gemeenten.”

  • studie rechten in Utrecht en Amsterdam
  • werkt 2 jaar als jurist bij het team institutionele ondersteuning van de dienstenorganisatie

Prachtige samenloop

In mijn masterscriptie deed ik onderzoek naar het kerkrecht van de Protestantse Kerk, en onderzocht ik hoe het zat met de toepassing van bemiddeling en mediation in onze kerk. Daarvoor kwam ik in contact met de dienstenorganisatie in Utrecht. Toen ik bijna afgestudeerd was, stuurden ze me een vacature voor jurist door. Ik kon dus gelijk aan de slag na mijn studie, een prachtige samenloop van omstandigheden. 

Advies over kerkorde

Als jurist adviseer ik gemeenten, classes en colleges over de kerkorde. Het is een mooie uitdaging om voor vragen van gemeenten die juridisch van aard zijn een passende oplossing te vinden. Dat kan gaan om over het organiseren van kerkenraadsverkiezingen en de beroepingsprocedure van een predikant, tot fusies van en problemen in lokale gemeenten. Het is fijn om samen met de lokale gemeenten te zoeken naar een oplossing voor hun juridisch probleem. Samen die puzzel leggen is soms een uitdaging, maar gemeenten zijn er daarna echt mee geholpen. 

Boeiend werkveld

Ik vind het fascinerend dat we als kerk een eigen rechtsgebied hebben. Door de scheiding van kerk en staat in Nederland hebben we als kerkelijke organisatie meer inrichtingsvrijheid dan andere rechtspersonen. Er is bijvoorbeeld ook een eigen arbeidsrecht voor predikanten. Kortom, we hebben een bijzondere positie. Voor mij , én voor mij als jurist een boeiend werkveld!

Vertrouwen

Ik krijg ik veel mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen. Naast inhoudelijke cursussen, zoals een AVG-training, mag ik ook verder met een mediation-opleiding die ik tijdens mijn master al was begonnen. Ik denk dat je een betere jurist wordt als je weet hoe je een conflict moet oplossen, dus ben erg dankbaar dat ik dit mag doen.  

Met het vertrouwen dat ik krijg bij de dienstenorganisatie, komt ook veel eigen verantwoordelijkheid. De collega’s geven me de kans dat steeds meer op te bouwen. Ik hou van die collegialiteit en samenwerking. Kortom, ik voel me bijzonder geroepen!

Kijken of er ook een vacature voor jou is bij de Protestantse Kerk? Check het op protestantsekerk.nl/vacatures.

Lees ook hoe Twan Hofman zich geroepen voelt in zijn werk voor de Protestantse Kerk: