Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Jorn den Hertog: “Op het snijvlak van geloof, samenleving én kerk kom ik tot mijn recht”

Als studentenpastor in het bruisende Utrecht komt Jorn den Hertog (29) tot zijn recht. Studenten kunnen bij hem terecht voor een goed gesprek en met levensvragen. “Ik wil hen laten weten dat er een God is die bij hen wil zijn en in alle omstandigheden meevoelt.”

  • hbo-theologie, docent godsdienst en verschillende coachopleidingen afgerond 
  • sinds mei 2022 studentenpastor in Utrecht bij het IPSU (Interkerkelijk Platform Studentenpastoraat Utrecht), daarvoor studentenpastor in Wageningen
  • verbonden aan de Janskerkgemeente in Utrecht, een oecumenische kerk vanuit de Protestantse Gemeente Utrecht, begonnen als studentenkerk 
  • bezig met afronding van master theologie en predikantenopleiding

Plek voor twijfels

Op mijn 19e had ik als student twijfels en grote vragen over het geloof en God. Met die levensvragen kon ik voor mijn gevoel nergens terecht. Dit sterkte mijn verlangen dat juist de kerk een plek moet zijn waar je twijfels, verdriet en vragen met elkaar kunt delen. Het was de basis voor mijn keuze voor de studie hbo-theologie: ik hoop - vanuit de kerk - beschikbaar te zijn voor mensen met vragen en twijfels. 

Tot mijn recht

Roeping zie ik als iets doen waar je voor gemaakt bent. Als studentenpastor mag ik ruimte maken voor de zoektocht en twijfels in het geloof en alles wat daarbij komt kijken in de bijzondere levensfase van twintigers. Studenten met levensvragen leren mij de mooiste dingen, ze inspireren mij steeds weer. Gesprekken kunnen over van alles gaan: verlies van een naaste, keuzestress, zorgen over de toekomst, de wereldproblematiek. Hier heb ik geen ‘antwoorden’ op, maar ik hoop samen wat ademruimte te creëren. Ruimte voor hoop, nieuwe energie en verwondering. Ik kom tot mijn recht op het snijvlak tussen geloof, samenleving, kerk én studenten, die daar ergens middenin staan.

In contact komen

Het is een uitdaging om als pastor goed vindbaar te zijn voor studenten. Vanuit verschillende kerken komen ze in contact met mij. Ook de Universiteit Utrecht wil het aanvragen van persoonlijke gesprekken door studenten zo laagdrempelig mogelijk maken. Op hun website kunnen studenten een zogenaamd ‘zinnig gesprek’ inplannen met mij, een lifecoach of een van de andere pastores van IPSU. Ook de christelijke studentenverenigingen bieden mij een ingang tot de ‘doelgroep’. Hier mag ik af en toe spreken op een activiteit of het verenigingsbestuur coachen. Idealiter heb ik als studentenpastor ook een soort verwijsfunctie naar de lokale gemeenten of initiatieven hier in de stad. Er gebeurt al veel moois in Utrecht: er zijn veel plekken waar studenten goed bij kunnen aansluiten, zoals pioniersplek Op Adem Utrecht

Veel te leren

In het contact met andere studentenpastores wissel ik kennis en ervaringen uit. Ik ben secretaris van het Landelijk Beraad Studentenpastores. Het is goed om elkaar steeds aan te scherpen in dit werk. Daarnaast ben ik bezig met de afronding van mijn master theologie en de predikantsopleiding. Ik stop na afloop zeker niet met leren: ik wil mezelf graag nog meer bijspijkeren in het coachen van jonge mensen. Er is nog ontzettend veel te leren in dit mooie vak! 

Samen op zoek

Het is mijn vurige wens om het studentenpastoraat hier in Utrecht nóg mooier te maken. Ik voel me geroepen om studenten te begeleiden in hun zoektocht naar zingeving, ruimte en groei, en wil graag Gods liefde met hen delen. Het gaat mij niet zo om grote uitspraken over wie God wel of niet zou zijn, maar om samen op zoek te gaan naar wat van waarde is. Ik ervaar dat studenten vaak erg open staan voor goede gesprekken over de zin van het leven. Dan hoop ik dat er ruimte ontstaat om over geloven, hoop en houvast te spreken. Ik hoop hen - niet alleen met de woorden die ik gebruik - kennis te laten maken met een God die betrokken is op hun leven.

Kijken of er ook een vacature voor jou is bij de Protestantse Kerk? Check het op protestantsekerk.nl/vacatures.

Lees hoe Ruud van den Broek zich geroepen voelt als coördinator van het team Financiële Ondersteuning en Beheerszaken bij de dienstenorganisatie: